Oratorium “Ruth” in Hoogeveen


Oratorium “Ruth” in Hoogeveen

 

Op 22 april brengt het Christelijk Gemengd Koor de Zeeklank uit Vollenhove in de ochtenddienst in de Oosterkerk in Hoogeveen het Oratorium Ruth ten gehore.

Het koor staat onder leiding van Johan Bredewout.

De ochtenddienst wordt mede georganiseerd door de IEC.

 

Voorganger : Loes L.W. Jansen.

organist : Ronald IJmker

Piano /dirigent Johan Bredewout

Fluitiste Krista van den Esker

 

Plaats: Oosterkek

De Leeuweriklaan 35

Postcode:7905 CA Hoogeveen

 

Het oratorium “Ruth” werd geschreven door Johan Bredewout.

Het werk werd gecomponeerd in opdracht van het Christelijk Regionaal koor Voices o.l.v. Jan Quintus Zwart ter gelegenheid van hun 1e lustrum in 2006.

Het werk bestaat uit 30 delen. Een aantal daarvan zijn, zoals ook bij de andere oratoria van Johan Bredewout, afzonderlijk uit te voeren. Er zijn 15 koordelen, 3 instrumentale delen en 12 tekstdelen die door een spreker gelezen kunnen worden.

Het werk is geschreven voor vierstemmig gemengd koor (SATB) en voorzien van orgel- en pianobegeleiding alsmede fluitpartijen. Toegevoegd kunnen worden viool, trompet en contrabas. Een aantal delen kan ook worden uitgevoerd met (koor)solisten.

 

Inhoud

 

Zoals de titel al aangeeft handelt het oratorium over het bijbelboek Ruth. De bekende geschiedenis van Elimelech die met zijn vrouw Naömi en zijn twee zonen naar Moab uitwijkt. Na enige tijd sterft Elimelech. De beide zonen trouwen met een Moabitische vrouw. De naam van de ene is Orpa, die van de andere Ruth. Nadat ze ongeveer 10 jaar in Moab hebben gewoond sterven ook de beide zonen. Naömi blijft achter met haar beide schoondochters. Later keren zij terug naar Bethlehem. Ruth trouwt daar met Boaz en uit hun huwelijk word Obed geboren. Hij is de vader van Isaï, die de vader van David is, de stamvader van Jezus.

Het is dit verhaal wat in alle schakeringen wordt bezongen.

Verder in deze dienst zingen wij een lied voor de Jeugd voor Gambia

 

Het belooft weer een prachtige dienst te worden.

U bent van harte welkom in deze IEC-dienst in de Oosterkerk

[Alle nieuwsberichten lezen]